Mataró necessita una Tercera residència pública

Aquest dijous, 1 de març a les 19.00, tenim Ple Ordinari del mes de març. En aquest ple presentem una proposta de resolució, sol·licitant espais d’atenció per a la gent gran (tercera residència pública i pisos tutelats), i un prec, sobre un espai skate a Cirera.

Proposta de Resolució Creació d’espais per a la Gent Gran

Des de VOLEMataró ens preocupem per la Gent Gran a Mataró i el seu benestar. Per això aquest mes hem presentat aquesta proposta de resolució, que la presentem junt amb el PSC i amb el suport de CiU, Ciutadans i PP.

A Mataró troben 16 residències que donen servei majoritàriament a persones dependents. Hi ha alguna petita excepció, com per exemple a la residència de Gatassa on hi ha apartaments tutelats. No hi ha més oferta pública. Uns 8 centres de dies, dues de les residències són públiques, una Municipal i altra gestionada per l’ICASS. La resta o centres col·laboradors o bé centres concertats (amb places públiques). Això en quant atenció. Som conscients que Mataró ofereix altres oportunitats per la gent Gran com casals, activitats esportives, menjadors socials, etc.

Actualment a Mataró hi ha un increment molt notori de gent gran que viu sola a casa seva. La situació per molts ciutadans es complica a mesura que la salut no acompanya i les persones grans comencen a tenir necessitats per poder desenvolupar la seva vida diària. La família moltes vegades, si es té, fa aquesta funció curadora, que una societat moderna hauria de tenir prevista segons l’evolució i les xifres de la població i el seu envelliment. Si pertanys als més vulnerables econòmicament, i la teva família o no pot o no existeix, comença l’odissea.

Si es decideix que la millor atenció per l’evolució de la persona serà més convenient realitzar-la en una llarga estada i/o residencia les 24 hores. De places públiques a Mataró oblidat, llistes per més de dos anys i places públiques concertades llistes de sis a vuit mesos i probablement fora de Mataró com poden ser Llavaneres, Vilassar de Mar, etc. És a dir, el desarrelament ja és una realitat amb el dolor, les dificultats i l’augment de vulnerabilitat tant emocional com física que això representa. En definitiva; “Exilien als nostres avis després de tota una vida a Mataró”.

Aquesta preocupació per les places residencials i de centre de dia a la nostra ciutat ja la vàrem presentar en una Declaració Institucional, aprovada en majoria a Junta de Portaveus (Maig 2017) per la recuperació de places residencials per a Gent Gran i Centres de Dia als municipis. I ara anem més enllà, demanant la tercera Residència Pública i un estudi per tenir més pisos tutelats a Mataró.

Aquí teniu la Proposta de Resolució.

Prec un Skate a Cirera

La manca d’espais per l’oci al barri de Cirera per la gent jove és una reivindicació vella. Davant la no resposta de l’ajuntament i les administracions públiques, els joves han pres la iniciativa de construir un espai on poder fer esport i reunir-se d’una manera sana, social i desenvolupant una afició que els uneix i els integra. És a dir, posen en pràctica els valors socials, ètics i morals.

Des de fa més d’un any i per iniciativa pròpia estan desenvolupant un projecte en la construcció d’unes pistes d’skate. Les pistes avui dia són una realitat gràcies a l’esperit voluntariós i treball en equip. Per aquest motiu sol·licitem a l’ajuntament la seva regularització, reconegui i acompanyi aquest projecte amb les següents demandes:

  • Sol·licitar a l’ajuntament els cedeixi aquest espai per poder desenvolupar, activitats esportives amb l’skate.
  • Sol·licitar un acompanyament tècnic a la feina feta, obrir les portes de manera que els joves entrin amb dignitat i sense tenir que corre cap risc.
  • Reconèixer públicament la labor i beneficis de la pràctica d’aquest esport urbà, donar a aquest espai la legitimació perquè sigui una zona per joves digne i segur.
  • Arribar amb un conveni per la utilització de l’espai amb l’ajuntament, esports i els propietaris de l’espai en concret si calgués.
  • Posar en marxa un educador de barri que acompanyi, recolzi i ajudi en les necessitats de la gent jove al barri.

Aquí teniu el Prec